Sanna Tolmusen esikoisromaani puhaltaa uutta tuulta suomalaiseen fantasiakirjallisuuteen

1 heinäkuuta 2024

Suomalainen dark fantasy -kirjallisuus saa uuden uranuurtajan Tolmusen esikoisromaanista Musta varpunen. Teos kertoo Adan matkasta profeettain parveen, jossa unelmien ja todellisuuden ristiriidat paljastavat syviä kysymyksiä uskosta,  identiteetistä, rakkaudesta sekä yhteisön säännöistä ja valtasuhteista. Tämä ajatuksia herättävä tarina vie lukijansa suljettuun laaksoon, jossa uskonto hallitsee tiukasti ihmisten elämää, ja avaa uuden polun suomalaiseen kauhuelementeillä leikkivään fantasiaan.

 

Sanna Tolmusen perjantaina 26.6. ilmestynyt esikoisromaani, Storytel Original Musta varpunen, on omaääninen uutuus kotimaisen fantasian genressä. Se tarjoaa kuuntelijoilleen ajatuksia herättävän ja omaleimaisen tarinan, jossa yhteisön rajat, unelmat toisenlaisesta elämästä ja pelot rajojen rikkomisesta kietoutuvat toisiinsa.

Kirjan päähenkilö, nuori Ada, haaveilee pääsevänsä profeettain parveen, sillä elämä kotikylässä on niukkaa ja sisarusten määrä kasvaa jatkuvasti – ovathan lapset jumalten lahja. Profeettain kutsu toisi mukanaan mahdollisuuden helpottaa perheen elämää, sekä toisi Adan lähemmäs jo aiemmin parveen kutsuttua parasta ystäväänsä.

Toiveiden käydessä toteen osoittautuu todellisuus jumalten kutsuttuna olemisesta  odotuksia karummaksi. Ruokaa on yllin kyllin ja uudet sisaret profeettain parvessa ovat ystävällisiä, mutta Adan on vaikea tuntea jumalia kuten ennen. Jotakin synkkää valuu uniin, eikä kielletty metsä vaaroineen jätä Adaa rauhaan. Hyveellisen elämän pinta alkaa rakoilla, ja totuus yhteisön tavoista tihkuu uhkaavana kaikkialle. Ada pinnistelee täyttääkseen roolinsa jumalten ja profeettain palvelijana, mutta mikään ei tunnu riittävän. Joukkoon kuuluminen on tärkeää ja hänen on ajateltava perhettään, mutta mihin hintaan? Mitä jos asiat eivät olekaan, kuten hänelle on kerrottu? Ja kuka, tai mikä, seuraa häntä puiden varjossa?

Spekulatiivinen fiktio fantasiasta kauhuun ja uuskummaan on minulle intohimo kaikissa muodoissaan. Rakastan eri genrejä yhdisteleviä tarinoita ja tämä näkyy myös Mustassa varpusessa. Tarina on synkkä, mutta samaan aikaan täynnä toivoa ja mukana on tummasävyisten teemojen ohella myös ripaus romantiikkaa, siksi uskonkin kirjan sopivan monenlaisille lukijoille. Mukana kulkevat teemat misogyniasta ja yhteisön valtasuhteista rakkauteen, ystävyyteen ja aikuiseksi kasvamiseen. Minua ovat aina myös kiinnostaneet tarinat, joita yhteisöt kertovat ja niiden tarkoitusperät, tämä aihe on esillä myös esikoisromaanissani. Toivon todella, että ihmiset tuntevat kirjani kaikilla aisteillaan: haistavat tervanpolton höyryt ilmassa, tuntevat kylmän nipistävän varpaitaan pakkasessa ja pidättävät henkeään Adan kulkiessa tarinaansa eteenpäin läpi haasteiden ja epäilysten. Rakastin tämän tarinan kirjoittamista – toivottavasti se välittyy myös lukijoille”, kertoo Sanna Tolmunen. 

Äänikirjan lukee Emma Louhivuori. Musta varpunen on luettavissa ja kuunneltavissa vain Storytelissä. 

Fantasia on kasvava kirjallisuuden laji maailmalla, ja onkin mahtavaa julkaista tämä pysäyttävä teos lahjakkaalta kotimaiselta esikoiskirjailijalta. Sanna Tolmunen kertoo nuoren naisen kasvutarinan pelkäämättä näyttää sen synkkiä puolia. Uskon, että joukkoon kuulumisen ja identiteetin teemojen käsittelyyn tarvitsemme tässä ajassa yhä enemmän uusia mielenmaisemia, ja tähän tarpeeseen Musta varpunen osuu täydellisesti”, sanoo Storytelin vastaava tuottaja Sanni KoskelaStorytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Storytel-konserniin kuuluvat muuan muassa suomalaiset kustantamot Gummerus Kustannus ja TrueStory sekä pohjoismaiset kustantamot Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press ja Rabén & Sjögren.

Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi suunniteltuja Storytel Original -äänikirjoja ja äänisarjoja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager