Skip to main content

Kohtalokkaalla Titanicilla matkasi 64 suomalaista – uusi audiodokumentti selvittää, kuinka heidän kävi

9 syyskuuta 2024

Tänään ilmestyvä Storytel Original Titanicin suomalaiset – Kuohuihin uponneet unelmat valottaa tietoa ja kaunoa yhdistävän audiodraaman keinoin kohtalokkaalla laivalla matkanneiden suomalaisten tarinoita. Millaisia olivat ne tavalliset suomalaiset, jotka lähtivät etsimään parempaa huomista ja mistä he haaveilivat?

Kirjailija Niina Repo sekä käsikirjoittaja ja näyttelijä Akseli Kouki ovat käsikirjoittaneet vangitsevan audiodraaman Titanicin suomalaiset – Kuohuihin uponneet unelmat. Teosta varten on haastateltu monipuolisesti tutkijoita ja Titanicilla matkustaneiden sukulaisia. Titanicin suomalaiset on koskettava audiodraama tavallisten ihmisten suuresta matkasta, joka muutti kaiken. 

Höyrylaiva Titanic lähti neitsytmatkalleen Southamptonista vuonna 1912 mukanaan 64 suomalaista uusien alkujen ja työn toivossa. Mukana on Panulan kuusihenkinen perhe, vasta kihlautunut pariskunta Manta ja Verner, mikkeliläinen insinööri Erik Collander, nuori seikkailija Wendla Heininen ja moni muu. Titanicilla matkustaneiden suomalaisten kohtalot kertovat unelmista, kohtaloista sekä onnettomuudesta, joissa taistellaan elämästä ja kuolemasta. 

"Ääniteosten mahdollisuudet ja uuden kokeileminen ovat juuri nyt kirjailijantyöni innostavimpia asioita. Eläytyminen Titanicin suomalaisten ajatuksiin ja unelmiin, tietoaineksen ja kuvitellun yhdistely sekä äänisuunnittelijan luoma tunnelmallinen äänimaisema tekivät teoksesta ja sen tekemisestä erityisen hienon kokemuksen", kertoo Niina Repo. 

Oli todella kiinnostavaa hypätä faktan ja fiktion avulla 1910-luvun suomalaiseen mielenmaisemaan ja kuvitella miten vaatimattomat suomalaiset olivat Titanicilla, joka on yksi aikamme suurimmista legendoista”, sanoo Akseli Kouki. 

Tunnemme Titanicin historian hyvin, mutta aluksella matkustaneiden suomalaisten tarinat ovat jääneet suurelta yleisöltä piiloon. Titanicin suomalaisten tekijät ovat eläytyneet tosielämän kohtaloihin ihailtavalla intensiteetillä, minkä kuulee laadukkaassa lopputuloksessa. Ääneen perustuva kerronta nousee jälleen arvoonsa, kun kuulija ikään kuin astuu matkustajien kanssa laivaan 1900-luvun alun Englannissa. Uskon, että suomalaiset äänikirjojen kuluttajat ottavat innostuneesti vastaan näin korkeatasaoisen uuden audiodokumentin”, sanoo Storytelin vastaava tuottaja Sanni Koskela

Titanicin suomalaiset – Kuohuihin uponneet unelmat on kuunneltavissa vain Storytelissä. Audiodraaman on ohjannut Mikko Kouki. Eri rooleissa näyttelevät seuraavat henkilöt. 

Kertoja ja lehtijutut, radiotoimittaja: Akseli Kouki 
Arkkiveisut, tutkija Maria Jokela ja Ida Sofia Laitinen: Linda Hämäläinen 
Dosentti Ismo Söderling, Hiilenheittäjä, Ramin isä ja Yleisössä istuva mies: Mikko Kouki 
Dosentti Rami Mähkä ja Jouko Moisala, Panulan perheen isä, William Lahtinen ja toimittaja sekä Nekton: Miska Kaukonen 
Dosentti Silja Vuorikuru ja Maria Panula: Kirsi Tarvainen 
Heli Karhumäki, Anna Lahtinen ja Matilda Backström: Minna Hämäläinen 
Manta Nieminen: Annika Hartikka 
Wendla Heininen: Alexandra Oupornikova 
Lyyli Silven, Aina Jussila ja Elin Hakkarainen: Karoliina Knaapinen 
Katariina Jussila, Anna Sjöblom ja Matilda Backström: Elli Syrjänen 
Verner Salonen: Markus Ilkka Uolevi 
Erik Collander, Juho Stranden, Pekka Hakkarainen, Eino Lindqvist, Siirtolaisagentti, Terveystarkastaja ja Miehistön jäsen: Thomas Dellinger 
Ernesti Panula: Toivo Kouki 
Dosentti Rami Mähkä nuorena, Juho Panula ja Jaakko Panula: Lauri Bergman 



Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Storytel-konserniin kuuluvat muuan muassa suomalaiset kustantamot Gummerus Kustannus ja TrueStory sekä pohjoismaiset kustantamot Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press ja Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi suunniteltuja Storytel Original -äänikirjoja ja äänisarjoja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager


Tuoreimmat uutiset