Skip to main content

Tuomo Kasanen kertoo uutuuskirjassaan avoimesti uupumuksestaan ja väkivallan kulttuurista miesten maailmassa

2 elokuuta 2024

Somevaikuttajana Veli Koo -nimellä tunnettu Tuomo Kasanen antoi tarinansa Moona Laakson käsiin. Syntyi intiimi tosikertomus miesten ulkonäköpaineista ja väkivallan ihannoimisesta. Storytel Original Miehen mitta – Kuinka vapauduin trauman kahleista ilmestyy tänään vain Storytelissä.

Tuomo Kasanen alkoi jo lukiolaisena treenata kamppailulajeja tosissaan. Hän rakensi uransa – ja kehonsa – personal trainerin mittoihin ja koukuttui kontaktilajien tuomaan euforiaan isku kerrallaan. Suorituskeskeinen arki johti lopulta burnoutiin ja Kasasen piti rakentaa identiteettinsä pala palalta uudelleen. Toipuessaan Tuomo Kasanen alkoi pohtia miehuuden malleja, joihin hän oli kasvanut. Kipeä prosessi johti muun muassa pohtimaan suhdetta alkoholinkäyttöön ja kehonkuvaan. Hän perusti Facebookiin vertaistukiryhmän, jossa yli 20 000 miestä jakoi pian avoimesti tunteitaan tuntemattomille. 

Moona Laakso on vapaa toimittaja, kirjailija ja yrittäjä, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa taiteilijamiestensä varjoon jääneistä taiteilijanaisista ja naisten vaurastumisesta. 

"Kirjassa reflektoin omaa historiaani raadollisen rehellisesti, silläkin uhalla että minua pidetään huonona ihmisenä. Haluan kirjalla lisätä ymmärrystä siihen, mistä etenkin miesten ongelmalliset ja tuhoisat käytösmallit itselleen ja muille kumpuavat", kertoo Tuomo Kasanen. 

Olen aiemmin miehiä haastatellessani huomannut, että miehuudesta ei oikein haluta tai jopa uskalleta puhua. Ensimmäistä kertaa pääsin näin lähelle miehen mielenmaisemaa ja miehuuden kipukohtia. Oli antoisaa reflektoida kokemuksia ja käsitellä teemoja sukupuolestamme käsin. Uskonkin, että lopputulos olisi ollut erilainen, jos kirjan toinenkin tekijä olisi ollut mies”, sanoo puolestaan Moona Laakso. 

Storytel Original Miehen mitta – Kuinka vapauduin trauman kahleista on kuunneltavissa ja luettavissa vain Storytelistä. Tuomo Kasanen lukee äänikirjan itse. 

Tuomo Kasanen ja Moona Laakso ovat tarttuneet tärkeään ja vaikeaan aiheeseen käsitellessään miesten kokemaa ja tekemää väkivaltaa sekä sukupuoleen kohdistuvia odotuksia. Omakohtaisen tarinan avulla Kasanen murtaa myyttejä muun muassa miesten aggressiivisuudesta ja ulkonäköpaineista. Lisäsyvyyttä tuo myös se, että Kasanen lukee kirjansa itse ja että tärkeässä osassa oleva puolisokin pääsee kirjassa itse ääneen”, sanoo Storytelin vastaava tuottaja Sanni Koskela.



Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Storytel-konserniin kuuluvat muuan muassa suomalaiset kustantamot Gummerus Kustannus ja TrueStory sekä pohjoismaiset kustantamot Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press ja Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi suunniteltuja Storytel Original -äänikirjoja ja äänisarjoja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager


Tuoreimmat uutiset