Vuoden 2023 kuunnelluimmat äänikirjat: Ruotsissa ja Tanskassa dominoi #booktok – suomalaiset etsivät erotiikkaa

9 tammikuuta 2024

Vuoden kuunnelluin äänikirja oli Suomessa Satu Rämön Rósa & Björk ja lukijoista kuunnelluin oli Jukka Pitkänen. Muualla Pohjoismaissa #booktok hallitsi hakutermejä, mutta Suomi kulkee omia polkujaan ja suomalaisten haetuin avainsana oli vuonna 2023 erotiikka. Kuunnelluimpien äänikirjojen listalla tämä ei kuitenkaan näkynyt. 

 

Tiktok-ilmiö #booktok on nostanut kirjat ja lukemisen sosiaalisen median kuumaksi puheenaiheeksi erityisesti nuorten keskuudessa. Kyseinen hashtag alkoi kasvattaa suosiotaan ensimmäisenä koronakeväänä 2020 ja viimeisten vuosien aikana se on kerännyt yli 204 miljardia näyttökertaa Tiktokissa. 

“Uskon, että moni teinien vanhempi saa kiittää Booktokia lastensa lukuharrastuksesta. Kuka tahansa, joka on tekemisissä lukemisen ja kirjallisuuden kanssa tietää, että tärkein asia on saada ihmiset ensin lukemaan, ei se, mitä luetaan. On todella hienoa, että Booktok on innostanut nuoria kirjojen pariin”, sanoo Storytelin Chief Content Officer Helena Gustafsson

Booktok-ilmiö näkyy myös Storytelissä. Avainsana on kaikissa Pohjoismaissa kymmenen suosituimman hakutermin joukossa ja suosituin, kun tarkastellaan Pohjoismaita kokonaisuutena. Ruotsissa ja Tanskassa #booktok pitää ykköspaikkaa, mutta suomalaiset etsivät eniten erotiikkaa. Osaltaan asiaan vaikuttaa se, että eroottisia kirjoja ei nosteta sovelluksen etusivulle vaan ne pitää etsiä erikseen. Suomalaiset poikkeavat muista pohjoismaalaisista myös muilta osin – avainsanat “hevoset” ja “psykologia” kiinnostavat täällä enemmän. Kokonaisuudessaan Storytelistä löytyy 3800 erilaista avainsanaa. 
 

Storytelin Suomen kuunnelluimpien kirjojen listalta löytyy myös Booktok-hittejä kuten Colleen Hooverin Se päättyy meihin, mutta ykkös- ja kakkossijoja pitää hallussaan kotimainen Instagram-tähti, kirjailija ja toimittaja Satu Rämö kirjoillaan Rósa & Björk ja Jakob. Saman sarjan aloittanut Hildur puolestaan on sijalla kuusi. 

Instagramissa valtavan ilmiön kirjallaan Käppyrämännyn juurella – Kuinka Lappi muutti minut synnyttänyt Inari Fernández sijoittui myös kärkikymmenikköön. 

 

Booktok-faktoja:

Tiktokin mukaan Booktok-hashtag syntyi spontaanisti vuonna 2020 ja sai vauhtia pandemian aikana, kun ihmiset huomasivat yhtäkkiä olevansa eristyksissä ja pystyivät käyttämään enemmän aikaa sekä lukemiseen että sosiaaliseen mediaan. Siitä lähtien #Booktok on kerännyt Tiktokissa yli 204 miljardia katselukertaa.

Viraaleiksi muuttuneet videot esittelevät usein trendikkäitä kirjoja, henkilökohtaisia ​​reaktioita tai muuta luovaa sisältöä aiheesta. Toinen trendi alustalla on suorat lähetykset, joissa kirjailijat lukevat ääneen kirjojaan. 

Helmikuussa 2023 Lloyd Devereux Richards' kirja Stone maidens nousi Amazonin bestseller-listan kärkeen sen jälkeen, kun kirjailijan tytär loi viraalin Booktok-videon. Kirjakaupat, kirjastot, kustantajat, suoratoistopalvelut ja kirjailijat ovat myös omaksuneet trendin ohjaten lukijoita Booktokin inspiroimilla suosituksilla, kuten Booktok-vinkkiluetteloilla.


Storytelin vuoden 2023 kuunnelluimmat tarinat*

 

Title

All Authors

All Narrators

Publisher Name

1

Rósa & Björk

Satu Rämö

Sanna Majuri

WSOY

2

Jakob

Satu Rämö

Sanna Majuri

WSOY

3

Atlas, Papa Saltin tarina

Harry Whittaker,Lucinda Riley

Meri Nenonen,Ville Tiihonen

Bazar

4

Aleksi Suomesta

Tuomas Kyrö

Arttu Kurttila,Ella Pyhältö,Tuomas Kyrö

WSOY

5

Seilin naiset

Mikko Kouki,Satu Rasila

Jenna Varismäki, Tella Vahala, Kirsi Tarvainen, Marja-Leena Kouki, Alexandra Ouporkinova, Sonja Pajunoja, Minna Hämäläinen, Ia Nissinen

Storytel Original

6

Hildur

Satu Rämö

Sanna Majuri

WSOY

7

Jeesus tykkää laihoista tytöistä

Akseli Kouki,Janne Huuskonen,Niina Repo

Akseli Kouki,Alexandra Oupornikova,Eero Aho,Hannes Suominen,Mikko Kouki,Olli Eronen,Samppa Batal,Wenla Reimaluoto

Storytel Original

8

Käppyrämännyn juurella - Kuinka Lappi muutti minut

Inari Fernández

Inari Fernández

Storytel Original

9

Se päättyy meihin

Colleen Hoover

Usva Kärnä

WSOY

10

Kotiapulainen

Freida McFadden

Sanna Majuri

Otava

11

Kaikki kauniit kukat

Markku Haussila

Markku Haussila

Storytel Original

12

Hurjan hulluja satuja

Minna Kivelä,Paula Noronen

Eero Ritala

Tammi

13

Kasvattitytär

Enni Mustonen

Erja Manto

Otava

14

Mennyt mies

Christian Rönnbacka

Ville Tiihonen

Bazar

15

Nyt sinä kuolet

Kari Hautamäki

Ari-Matti Hedman

Deadline Kustannus

*Loppuun saakka kuunneltujen kappaleiden perusteella

 

Storytelin vuoden kuunnelluimmat lukijat**
 

 1. Jukka Pitkänen

 2. Krista Putkonen-Örn

 3. Sanna Majuri

 4. Ville Tiihonen

 5. Vesa Vierikko

 6. Aku Laitinen

 7. Toni Kamula

 8. Karoliina Kudjoi

 9. Erja Manto

 10. Usva Kärnä

**Tuntimääräisesti laskettuna

 

Haetuimmat avainsanat Pohjoismaissa (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja ja Islanti) 2023: 

 1. Booktok

 2. Erotica

 3. Humour

 4. Horror

 5. Romance

 6. Football

 7. Cosy crime

 8. Historical

 9. Harlequin passion

 10. Fantasy

 

Haetuimmat avainsanat Suomessa 2023: 

 1. Erotiikka

 2. Kauhu

 3. Huumori

 4. Hevoset

 5. Harlequin

 6. Cosy crime

 7. Psykologia

 8. #BookTok

 9. Uni

 10. Jalkapallo

 

Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Suomessa Storytel-konserniin kuuluvat TrueStory, Gummerus Kustannus sekä Aula & Co ja muissa Pohjoismaissa muun muassa Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press, Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager