Uusi audiosarja tuo esille unohdettujen naisten kohtaloita 1900-luvun alun Suomesta

17 toukokuuta 2023

Vielä niinkin vähän aikaa kuin sata vuotta sitten nainen joutui mielisairaalaan, mikäli hänellä oli avioton lapsi tai jos hän oli liian eloisa, mikä tulkittiin hysteeriseksi. Seilin naiset -audiotarinan takana ovat aikanaan näytelmän aiheesta kirjoittaneet dramatugi Satu Rasila ja ohjaaja Mikko Kouki.

 

Suomessa naisen asema on maailman mittapuulla erittäin hyvällä tasolla, mutta vielä sata vuotta sitten tilanne oli täysin toisenlainen. Storytel Original Seilin naiset tuo esille kahdeksan unohdettua tarinaa naisen asemasta ja hulluksi leimaamisesta 1800­- ja 1900-luvun taitteen Suomessa.

Tarinat kirjoittanut Turun kaupunginteatterissa vaikuttanut dramaturgi Satu Rasila on tutkinut arkistoja ja kertoo kahdeksasta riipaisevasta ihmiskohtalosta.

Tarinat kertovat Turun saariston edustalla olevasta Seilin saaresta, jossa hoidettiin spitaalisia ja mielisairaita aina 1600-luvulta lähtien. Todellisuudessa Sakari Topeliuksen sanoin Seilin saarelle joutuminen oli yhtä kuin elinkautinen vankeus: ”Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää”.

Esimerkiksi Tilda on nuori nainen, joka ei suostu nöyrän naisen muottiin. Hän ratsastaa hurjemmin, nauraa kovaäänisemmin ja juo enemmän kuin miehet sekä joiden kanssa harrastaa mielellään seksiä. Tildan villi luonto on elämänjanoa, joka johtaa tuhoisaan käänteeseen, kun hänet raiskataan. Kukaan ei puolusta villikkoa, päinvastoin. ”Epävakaa huora” lähetetään Seiliin.

Toinen karu tarina kertoo, kuinka nuori nainen Hilda rakastuu suuren talon isäntään. Hildan tultua raskaaksi isäntä hylkää ja kieltää hänet. Salasuhteen häpeä jää Hildan kannettavaksi. Kun lapsi syntyy, suljetaan Hilda oman perheen ja myös oman kyläyhteisönsä ulkopuolelle ja Hilda tekee lapselleen äärimmäisen teon, joka vie hänet Seiliin.

Seilin naiset on koskettava teos. Siinä yhdistyvät audiodraama ja todellisuuteen pohjautuvat tarinat, joissa kerrotaan kuinka vääränlainen luonne, vääränlainen keho tai puhdas rakastuminen tuomitaan hulluksi tulemisena”, kertoo Storytelin kustannuspäällikkö Essi Hellén.

Seilin naiset -audiotarinan takana on aikanaan näytelmän aiheesta kirjoittaneet dramatugi Satu Rasila ja ohjaaja Mikko Kouki. Tarinan herkimmät hetket ovat näyteltyjä kohtauksia, jotka on editoinut palkittu podcast-leikkaaja Samuli Welin. Seilin naiset on tuottanut Suomen Podcastmedia.

 

Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Suomessa Storytel-konserniin kuuluvat TrueStory, Gummerus Kustannus sekä Aula & Co ja muissa Pohjoismaissa muun muassa Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press, Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager


Tuoreimmat uutiset