Tatiana Elfin uusi kirja hurmaa ja kouraisee, kun äidin elämäntarina nielaisee tyttärenkin

23 helmikuuta 2024

Tatiana Elfin äiti Leena Elf teki kansainvälisen mallinuran, pakeni väkivaltaista miestään itäblokista ja oli julkkiskampaaja, joka seikkaili koko elämänsä ja kävi ehkä treffeillä Eric Claptonin kanssa. Kunnes ei enää seikkaillutkaan vaan taantui kuin pikkulapseksi. Elfin tänään ilmestyvä riipaiseva kirja kertoo, millaista on havahtua siihen, että muistisairas äiti on mennyttä, eikä itse enää ehdi äidiksi.

 

Tänään 23.2. ilmestyvä Tatiana Elfin Äitinä omalle äidille – Kertomus muistisairaudesta, rakkaudesta ja liikkuvaisista naisista (TrueStory) on kirpeä tarina siitä, millaista on huomata hoitaneensa omaa muistisairasta äitiään kymmenen vuotta niin, että aikaikkuna oman perheen perustamiselle menee ohi. Elf kuvaa mustan huumorin kautta oman elämänsä täydellistä muuttumista, äiti–tytär-suhdetta, ylisukupolvisuutta sekä yhteiskuntaluokan ja rahan merkitystä. Kirja kuvastaa kolmea sukupolvea, kolmea vahvaa naista, rakkautta, huumoria, tragediaa ja tietenkin toivoa.

"Kun elinvoimainen ja itsenäinen äitini sai Alzheimer-diagnoosin vuonna 2013, ei juuri ollut kirjallisuutta liittyen muistisairaan omaishoitajuuteen, varsinkaan sellaista, jossa lapsi hoitaa omaa vanhempaansa. Kaipasin vertaistukea ja ymmärrystä, mutta myös lupaa nauraa, vihata ja surra. Toivon, että tämä rakkaudesta, mutta myös turhautumisesta kummunnut kirja tarjoaa tätä kaikkea samassa tilanteessa oleville ja niille, joilla se on vielä edessä. Halusin myös, ettei äidin uskomatonta elämäntarinaa unohdeta, että se voisi olla inspiraationa itseni lisäksi muillekin naisille ja heidän lapsilleen", kertoo Tatiana Elf. 

Alzheimerin tautia ei toistaiseksi pystytä parantamaan. Se on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus, joka on väestön vanhenemisen myötä lisääntynyt. Elf halusi kirjoittaa tarinansa ennen kaikkea nuorille aikuisille, joita tauti saattaa koskettaa omien vanhempien kautta. 

Muistisairaudet koskettavat yhä suurempaa osaa ihmisistä jossain vaiheessa omaa elämää. Ne ovat läheisille kivuliaita, pitkiä jäähyväisiä, joiden parissa koetaan avuttomuutta ja turhautumistakin. Siksi tarvitaan tarttumispintaa ja tarinoita, joiden äärellä pysähtyä, oppia uutta ja saada vertaistukea. Elfin ja hänen äitinsä elämäntarina on koskettava, mutta myös toiveikas esimerkki sairauden monista kasvoista. Toivon sen tuovan monelle kaivattua ilmaa aiheen äärellä”, sanoo Storytelin Suomen katalogista vastaava Essi Hellén

Äitinä omalle äidille – Kertomus muistisairaudesta, rakkaudesta ja liikkuvaisista naisista on kuunneltavissa Storytelissä ja muissa ääni- ja e-kirjapalveluissa. Äänikirjan lukee Emmi Parviainen
Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Suomessa Storytel-konserniin kuuluvat TrueStory, Gummerus Kustannus sekä Aula & Co ja muissa Pohjoismaissa muun muassa Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press, Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager