Suomi ei ole kovin hyvä maa pikkulasten vanhemmille, sanoo vanhemmuudesta kirjan kirjoittanut Anna Munsterhjelm

14 elokuuta 2023

Ei mitään rajaa – miksi vanhemmuus väsyttää ja miksi siihen kannattaa silti ryhtyä on monipuolisena yhteiskunnallisena vaikuttajana tunnetun Anna Munsterhjelmin esikoisteos. Munsterhjelm kuvaa taidolla sitä erilaisten, järjettömienkin, tunteiden myrskyä, joka alkaa jo siitä, kun vauvaa alkaa toivoa ja yrittää. Ja sitä, miltä vanhemmuus ihan oikeasti tuntuu. Kirjassa pohditaan omien kokemusten kautta myös sitä, miten vanhemmuudesta voisi tehdä vähemmän uuvuttavaa.

 

Anna Munsterhjelm hankki lapsen yksin, mutta hänen kokemuksensa tuntuvat tutuilta muillekin kuin itsellisille äideille. Vauvan hengityksen jatkuva tarkkaileminen on tunnetuin esimerkki tuoreen vanhemman pakonomaisista toimista, mutta Munsterhjelm avaa syvästi tunteita, pelkoja ja turhautumisia, joita vanhemmaksi tuleva kokee. Hän sanoittaa taitavasti onnea ja iloa, jonka lapsi tuo mukanaan. Ei mitään rajaa – miksi vanhemmuus väsyttää ja miksi siihen kannattaa silti ryhtyä on kirja, joka kokoaa monta kollektiivista vanhemmuuden kokemusta yksiin kuulokkeisiin. 

Kirja sisältää myös terävää yhteiskunnallista kritiikkiä siitä, kuinka maailman toimivimmassa kaupungissa ei voi talvisin kävellä vaunujen kanssa kadulla, kuinka neuvolan hoitaja vaihtuu joka kerta ja kuinka päiväkotipaikkaa tuntuu olevan mahdotonta saada kodin läheltä.  Ei mitään rajaa viittaa myös lokeroihin, joihin kulttuuri ja rakenteet vanhempia ajavat. On vaikeaa olla muiden silmissä yhtä aikaa uskottava asiantuntija ja hyvä vanhempi, ja ihanne yksin pärjäämisestä väsyttää reippaimmatkin. 

"Moni sanoo kirjoittaneensa kirjan, jonka olisi halunnut itse tietyssä elämänvaiheessa lukea. Itse kirjoitin kokemukseni vanhemmuudesta kirjaksi, koska halusin avata tätä elämänmuutosta toisille - erityisesti niille, jotka vielä miettivät vanhemmaksi ryhtymistä ja niille, jotka tekevät perheellistymiseen vaikuttavia päätöksiä. Toivon, että kirja osaltaan edistäisi yhteiskunnassa muutoksia, jotka saisivat yhä useamman lasta haluavan yrittämään", kertoo Anna Munsterhjelm. 

Anna Munsterhjelm käsittelee vanhemmuutta poikkeuksellisesti niin yksilön tunnetason kuin yhteiskunnan rakenteellisten haasteiden kautta. Vanhemmuuteen kokonaisvaltaisesti liittyvät haastavat ajatukset ja tunteet ovat tuskin koskaan olleet näin hyvin artikuloituja. Tuntuu siltä, kuin joku sanoittaisi näitä asioita ensimmäistä kertaa”, sanoo Storytelin Suomen kustannuspäällikkö Essi Hellén

Ei mitään rajaa – miksi vanhemmuus väsyttää ja miksi siihen kannattaa silti ryhtyä ilmestyy tänään Storytelissä ja muissa lukuaikapalveluissa. Äänikirjan lukee Niina Koponen

 

Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Suomessa Storytel-konserniin kuuluvat TrueStory, Gummerus Kustannus sekä Aula & Co ja muissa Pohjoismaissa muun muassa Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press, Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager