Ruotsissa kohun aiheuttanut Storytel Original Valheiden talli -kirja ilmestyy nyt suomeksi

1 elokuuta 2023

“Kun hän löi minua ensimmäisen kerran, olin vasta pieni lapsi”, kertoo Sophie Jahn omaelämäkerrassaan Valheiden talli. Jahn asui perheensä kanssa arvostetulla hevostilalla Ekerössä. Perheen isä oli tunnettu ja ihailtu valmentaja, tallit viimeisen päälle hyvin hoidettuja ja hevoset upeita. Kukaan ei tiennyt, mitä kulissien takana tapahtui.

 

Tänään ilmestyvä Storytel Original Valheiden talli kertoo Sophie Jahnin tarinan. Samaan aikaan ilmestyy myös Anne Niluka Iversenin audiodokumentti Tapaus Valheiden talli. Ruotsissa valtavan kohun aiheuttanut Valheiden talli paljastaa, mitä upean hevostilan kulisseissa tapahtui. Ihailtu ja hevospiireissä tunnettu valmentajaisä oli väkivaltainen ja pahoinpiteli perhettään niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tilalla asuvia tallityttöjä hän käytti hyväkseen. 

Sophie Jahn ymmärsi jo varhain, että isässä oli jotain outoa. Luokkakaverit sanoivat isää ällöttäväksi ja että myös Sophie oli ällöttävä isänsä takia. Syytä hän ei kuitenkaan tiennyt. Isä oli ollut jo aiemmin vankilassa sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu nuorten ratsastuskouluoppilaiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lapset luulivat koko vankilassaoloajan, että isä oli työmatkalla. 

Isäni saattoi suuttua silmittömästi ja kun kasvoin ja ymmärsin enemmän, raivokohtaukset pahenivat”, kertoo Jahn. 

Kun Jahn tuli teini-ikään, isän käytös paheni entisestään. Hän alkoi humalapäissään herättää Jahnin ja tämän sisaren keskellä yötä ja pakottaa heidät niin sanotuille yöratsastuksille. Niiden aikana heidän tuli ratsastaa kouluttamattomia ja arvaamattomia hevosia, usein ilman kypärää tai jopa satuloita tai suitsia. 

Se oli kamalaa. Hän huusi ja karjui kovaan ääneen ja käyttäytyi sadistisella tavalla. Jouduimme hyppäämään korkeita esteitä, joita korotettiin koko ajan lisää. Jouduimme pitämään luudanvarsia selkämme takana niin, ettemme voineet ottaa käsillä vastaan pudotessamme. Se oli hengenvaarallista”, Jahn jatkaa. 

Jahn toivoo Valheiden tallin auttavan muita hyväksikäyttöä ja väkivaltaa kokeneita puhumaan ja saamaan apua, vaikka häpeä ja ahdistus olisivatkin voimakkaita. Valheiden talli ja Tapaus Valheiden talli -dokumentti ovat kuunneltavissa ja luettavissa vain Storytelissä. 

 

Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Suomessa Storytel-konserniin kuuluvat TrueStory, Gummerus Kustannus sekä Aula & Co ja muissa Pohjoismaissa muun muassa Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press, Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager


Tuoreimmat uutiset