Presidentinvaalit nostivat seitsemän vuotta vanhan kirjan uuteen räjähtävään kasvuun

11 huhtikuuta 2024

Karo Hämäläisen kirjoittama Alex-kirja on tasavallan presidentti Alexander Stubbin omaelämäkerta, joka on ilmestynyt 2017. Äänikirja on Stubbin itsensä lukema. Tammikuun 29. päivää seuraavan kahden kuukauden aikana kirjaa on kuunneltu ja luettu Storytel-sovelluksessa 1000% enemmän kuin edellisen vuoden aikana.

Alex (Otava) ilmestyi elokuussa 2017 ja alkoi heti ilmestymisensä saada erinomaisia arvosteluja. Tähän päivään mennessä kuuntelijoiden suosikki on saanut lähes 1700 arviota Storytel-sovelluksessa. Arvioiden keskiarvo on 4,3. Sovelluksen käyttäjät kuvaavat teosta ennen kaikkea informatiiviseksi, innostavaksi ja ajatuksia herättäväksi. Kirjan lukemisessa ja kuuntelussa nähdään kaksi piikkiä: toinen vaalien jälkeisenä torstaina ja toinen sunnuntaina 3.3. – heti Stubbin virkaanastumisen jälkeen. Myös “Alex”-hakujen määrä nousi 100% datan tarkastelujaksolla, joka oli 29.1.-20.3.2024

Storytelin alkuvuodesta teettämän tutkimuksen mukaan 18% suomalaisista äänikirjojen kuuntelijoista kuuntelee elämäkertoja. Genre on toiseksi suosituin rikoskirjallisuuden jälkeen. 66% Storytelin käyttäjistä lopettaa kirjan kesken, jos lukija ei miellytä heitä. 30% Storytelin käyttäjistä luottaa sovelluksen arvosteluihin ja ne vaikuttavat seuraavan kirjan valintaan. 

Vastaavia teoksia, joissa kirjan päähenkilö olisi itse lukenut äänikirjan, ei vuonna 2017 montaa ilmestynyt. Tämän kirjan kohdalla oli itsestäänselvää, että Alexander Stubb lukee äänikirjan, ja hän onnistui tehtävässä erinomaisesti sekä toi siihen äänensä kautta käsinkosketeltavan henkilökohtaisuuden. Alex on kestänyt upeasti aikaa”, sanoo Otavan liiketoimintapäällikkö Noora Al-Ani.

Suurin osa (yli 90%) Alex-kirjaan tarttuneista on valinnut kuunnella kirjan ja loput ovat lukeneet e-kirjan. 

 

Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Storytel-konserniin kuuluvat muuan muassa suomalaiset kustantamot Gummerus Kustannus, Aula & Co ja TrueStory sekä pohjoismaiset kustantamot Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press ja Rabén & Sjögren.

Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi suunniteltuja Storytel Original -äänikirjoja ja äänisarjoja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager