Petsamon enkeli on lumoava historiallinen romaani Jäämeri-Suomesta, vakoilusta ja rakkauden vetovoimasta

24 toukokuuta 2024

Sotia edeltävän Karjalan tiedetään yleisesti olleen kulttuurien kehto ja merkittävä kauppapaikka. Harva tulee ajatelleeksi, että Petsamo Jäämeren rannalla on aikanaan ollut yhtä merkittävä paikka. Virpi Vainion Petsamoon sijoittuvan historiallisen esikoisromaanin monelle hahmolle löytyy vastine oikeasta elämästä. 

 

Virpi Vainio on rovaniemeläinen esikoiskirjailija, kulttuurihistorian väitöstutkija sekä yläkoulun äidinkielen opettaja. Storytel Original Petsamon enkeli on historiallisen romaanisarjan ensimmäinen osa.

Petsamo oli 1930-luvulla osa Suomea ja sijaitsi strategisesti tärkeällä alueella Jäämeren rannalla. Alue oli tunnettu luonnonrikkauksistaan, erityisesti nikkeliesiintymistään, ja sen merkitys kasvoi erityisesti kansainvälisen politiikan jännitteiden vuoksi. Petsamossa oli myös vilkas satama, joka mahdollisti kaupankäynnin ja yhteydet muualle maailmaan. Kalastus ja kaivostoiminta olivat keskeisiä elinkeinoja alueella. Petsamon nikkelikaivos, joka avattiin 1930-luvulla, oli yksi maailman suurimmista ja houkutteli alueelle paljon työvoimaa ja sijoituksia. Petsamon yhteisö koostui suomalaisista, saamelaisista, venäläisistä ja norjalaisista, mikä loi ainutlaatuisen monikulttuurisen ilmapiirin. 1930-luvulla Petsamo oli myös matkailijoiden suosiossa. 

Näissä maisemissa kirjan päähenkilö Valeria on päättänyt lopettaa työt kalatehtaalla ja aloittaa etelässä uuden elämän. Kun läheinen isä pidätetään vakoilusta eikä kirjettä sulhaselta kuulu, joutuukin Valeria pärjäämään omillaan. Vastavalmistunut poliisi Antti Teerikallio passitetaan vanhoille kotiseuduilleen selvittämään kasvavaa rikollisuutta, mutta miehellä on henkilökohtaiset syynsä vältellä Jäämeren seutuja. Taiteilija Maija Vuonnajärvi saapuu Petsamoon ja perustaa valokuvaamon. Kun rajavartioston johtaja löytyy yllättäen saunasta kuolleena, johtajan syntymäpäivillä otetut valokuvat alkavat kiinnostaa myös poliisia.

Petsamon enkeliä kirjoittaessani olen miettinyt niin ihmisten, valtioiden kuin kulttuurienkin välisiä rajoja. Monikulttuurisessa Petsamossa vuonna 1920 viivasuoraksi vedetty Suomen ja Neuvostoliiton välinen rajaviiva vaikutti sukujen, kylien ja talojen elämään. Äkkiä tehdystä rajasta seurasi vakoilua, mutta yhtä lailla kulttuurisista rajoista voi seurata sydänsuruja ja turhia hylkäämisiä. Rajat tulevatkin usein jollain lailla ihmisten väliin, ja ne pakottavat kysymään, kuka on oikea petsamolainen – tai oikea suomalainen, tai oikea mitä milloinkin. Myös sukupuoli on yksi kiinnostava raja-aita, joka tarinassani vaikuttaa päähenkilönaisten elämään. Esimerkiksi Maija Vuonnajärven tarinan kohdalla joutuu väistämättä miettimään, millaiset edellytykset naisella oli 1930-luvun Suomessa toimia kuvataiteilijana. Jotkut rajat ovat välttämättömiä, toiset taas keinotekoisia”, kertoo Virpi Vainio.  

Olemme hyvin innoissamme saadessamme julkaista Virpi Vainion omaäänisen esikoiskirjan. Petsamon enkeli vie kiehtovaan Jäämeri-Suomen maisemiin, joihin ei ole enää pääsyä. Vainio herättää 1930-luvun Petsamon henkiin upeilla henkilöhahmoilla, joiden vaiheita seuraa lumoutuneena. Tarinasta ei puutu myöskään rikoksia tai rakkautta, joten tässä on käsillä vuoden hienoimpia historiallisia lukuromaaneja”, sanoo vastaava tuottaja Sanni Koskela.

Äänikirjan lukee palkittu näyttelijä Anna Saksman. Petsamon enkeli on kuunneltavissa ja luettavissa vain Storytelissä. 

 

Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Storytel-konserniin kuuluvat muuan muassa suomalaiset kustantamot Gummerus Kustannus, Aula & Co ja TrueStory sekä pohjoismaiset kustantamot Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press ja Rabén & Sjögren.

Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi suunniteltuja Storytel Original -äänikirjoja ja äänisarjoja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager