Oliko Verikuningatar historian pahimpia sarjamurhaajia vai myytti?

6 lokakuuta 2023

Kreivitär Elizabeth Báthory mainitaan Guinnessin ennätystenkirjassa pahimpana historian tuntemana naispuolisena sarjamurhaajana. Tänään ilmestyvä Storytel Original Verikuningatar kertoo Báthoryn tarinan ja onnistuu olemaan hämmästyttävän ajankohtainen.

 

Kreivitär Elizabeth Báthory on rikas, älykäs ja vaikutusvaltainen. Kun hänen sotamarsalkkapuolisonsa kuolee, Báthoryn on alettava suojella niin omaisuuttaan kuin hänestä riippuvaisia ihmisiä itse. Kuninkaalla kannattajineen on tavoitteena saada kaapattua kaikki, mitä kreivitär omistaa ja kaupan päälle tämän nuoret tyttäret. Kun aviomies makaa mullassa, kuningas joukkoineen alkaa valmistella hyökkäystä. 

Kreivittären kodissa, Čachticen linnassa pyöritetään klinikkaa, jossa hoidetaan sairaita. Kun tappavat tautiepidemiat alkavat levitä, sitkeä huhumylly pyörähtää käyntiin. Miksi niin monet nuoret palvelijattaret kuolevat linnassa? Onko kreivitär kenties mustaa magiaa harjoittava noita? Onko hän kirottu? Kukaan ei ole nähnyt omin silmin mitään, mutta kertomukset julmuuksista ja murhista ympäröivät kreivitärtä, joka tuntuu jättävän verivanan jälkeensä. 

Storytel Original Verikuningatar on Elizabeth Báthoryn (1560–1614) tarina.Báthorya syytettiin yli 600 nuoren naisen kidutuksesta ja murhasta, mutta kun hänet tuotiin oikeuden eteen, oikeudenkäynti oli pelkkä näytös. Kreivitär eristettiin makuuhuoneeseensa, jossa hän kuoli neljä vuotta myöhemmin. 

Verikuningatar on hyvin kirjoitettu ja lumoava tarina voimakkaan naisen tuhosta. Vaikka tapahtumista on yli 400 vuotta aikaa, tarina on edelleen ajankohtainen. Naisia vallan kahvassa pidetään helposti provosoivina ja heitä vihataan. Todennäköisesti Báthory ei ollut täysin viaton, mutta kuinka moni syytöksistä perustui oikeasti pahantahtoisuuteen ja väärän tiedon levittämiseen? Sen jätämme äänikirjan kuuntelijoiden ratkaistavaksi”, sanoo äänikirjan tuottanut Anna Öqvist Ragnar

Tarina perustuu tositapahtumiin, mutta on fiktiivinen. Storytel Original Verikuningattaren on kirjoittanut Anna Lea, joka on työskennellyt 15 vuotta elokuva-, TV- ja äänialalla. Kehitystyössä on ollut mukana BAFTA-palkittu käsikirjoittaja ja kirjailija Matthew Hall

Verikuningatar julkaistaan kahdeksalla kielellä. Suomenkielisen version lukee Krista Kosonen

 

Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Suomessa Storytel-konserniin kuuluvat TrueStory, Gummerus Kustannus sekä Aula & Co ja muissa Pohjoismaissa muun muassa Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press, Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager


Tuoreimmat uutiset