Nämä kirjailijat ja lukijat palkittiin Suurella äänikirjapalkinnolla

22 maaliskuuta 2024

Suuret äänikirjapalkinnot vuoden 2023 parhaille äänikirjoille, niin kirjailijoille kuin lukijoillekin, jaettiin eilen Helsingissä Storytel Awards -gaalassa. Palkintokategorioita on viisi: kaunokirjallisuus, jännitys ja dekkarit, tietokirjat ja elämäkerrat, romantiikka ja feelgood sekä lasten- ja nuortenkirjat. 

 

Storytelin äänikirjapalkinto on Pohjoismaiden merkittävin äänikirjoille jaettava palkinto. Jo viidettä kertaa järjestetyssä Storytel Awards -gaalassa palkittiin kirjailijoiden lisäksi äänikirjan lukijat, joilla on suomalaisille valtavan suuri merkitys. Tuoreen Pohjoismaisen äänikirjatutkimuksen* mukaan jopa 66 prosenttia äänikirjan kuuntelijoista jättää kirjan kesken, jos lukija ei miellytä heitä. 

18-29-vuotiaista suomalaisista 61 prosenttia kuuntelee äänikirjoja kuukausittain. Äänikirjojen kuuntelu on arjessa mukana, mutta kirjoista nauttiminen ei ole kiinni päivästä – 68 prosenttia Storytelin käyttäjistä sanoi kuuntelevansa kirjoja saman verran arkisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Kaikenlaiset ammattikunnat ovat löytäneet äänikirjojen pariin, mutta erityisen suosittuja äänikirjat ovat terveydenhuollossa työskentelevien parissa (17%). Seuraavaksi suurin ryhmä olivat koulutuksen parissa työskentelevät (12%). 

Storytelissä kuunnellaan kirjoja keskimäärin noin tunti päivässä. Tämä data osoittaa, kuinka paljon kirjallisuutta arvostetaan palvelussamme joka päivä. Jokapäiväisen arvostuksen lisäksi on toisinaan paikallaan ripotella myös hiukan tähtipölyä”, sanoi Storytelin Suomen maajohtaja Tuuva Harjanne tervetuliaissanoissaan eilisiltaisessa Storytel Awards -gaalassa. 

Ehdokasasetteluun valittiin kunkin kategorian kuunnelluimmat kirjat, joista yleisö sai äänestää suosikkinsa finaaliin. Tuomariraadit valitsivat finalistien joukosta voittajat. Yleisöäänestyksessä näkyi somevaikuttajien kirjoittamien kirjojen suosio, ja esimerkiksi lasten- ja nuortenkirjojen kategoriassa peräti kolme viidestä finalistista oli vaikuttajien kirjoja. Myös jättimenestyksen Hildur-sarjallaan saavuttanut, Jännitys ja dekkarit -kategorian voittanut Satu Rämö on tehnyt ennen dekkarikirjailijuuttaan menestyksekkään uran somevaikuttajana. Kaikki voittajat: 

 

Kaunokirjallisuus
Iida Turpeinen: Elolliset (S&S)
Lukija: Markus Bäckman

Tuomariraati: 
Jenni Pääskysaari, pj
Evita Lestinen
Reeta Ruotsalainen

Jännitys ja dekkarit
Satu Rämö: Rósa & Björk (WSOY)
Lukija: Sanna Majuri

Tuomariraati:
Elina Backman, pj
Jarkko Niemi
Tatiana Elf

Tietokirjat ja elämäkerrat
Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta (WSOY)
Lukijat: Arttu Kurttila, Tuomas Kyrö, Ella Pyhältö

Tuomariraati:
Julia Thurén, pj
Armi Toivanen
Yacine Samb

Romantiikka ja feelgood
Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä (Gummerus)
Lukija: Rosanna Kemppi
Kääntäjä: Inka Parpola

Tuomariraati:
Emmi-Liia Sjöholm, pj
Vivian Nick
Shirly Karvinen

Lasten- ja nuortenkirjat
Mandimai Sundberg: Mun huikea elämä – Mandimai (Otava)
Lukija: Mandimai Sundberg

Tuomariraati:
Tytti Junna, pj
Emil Paloniemi
Taisto Taival

Romantiikka ja feelgood -kategoriassa voittaja oli ulkomaalainen käännöskirja, Taylor Jenkins Reidin Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä. Tässä tapauksessa palkittiin kirjailijan sijaan kirjan kääntäjä, Inka Parpola

Lisäksi Storytel jakaa vuosittain Ääniaalto-palkinnon taholle, on lähtenyt ennakkoluulottomasti kehittämään audiotarinankerrontaa ja kokeilemaan aivan uusia formaatteja. Ääniaalto-palkinnon sai tänä vuonna Into Kustannus -kustantamo, jossa äänikirja on nähty ennen kaikkea mahdollisuutena. 

* Tiedot Storytelin omasta kuuntelututkimuksesta (5500 vastaajaa) 2024 + MEGAFON-mittaus (1075 vastaajaa Suomessa) 2024 Suomessa, Ruotsissa ja TanskassaStorytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Suomessa Storytel-konserniin kuuluvat TrueStory, Gummerus Kustannus sekä Aula & Co ja muissa Pohjoismaissa muun muassa Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press, Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager