Laura Frimanin uutuuskirjassa toimittaja oppii kalastukseen liittyvän tekniikan ja löytää uuden sydänystävän

9 kesäkuuta 2023

Toimittaja ja tietokirjailija Laura Friman toteutti unelmansa matkasta Pohjois-Norjaan ja tutustui siellä kalastaja-valasopas Lauri Pietikäiseen. Kaksikon piti tehdä vain kirja, mutta samalla syntyikin myös elinikäinen sydänystävyys. Laurin opastuksessa Lauralle selvisi muun muassa, että turska on rakkauden kala ja että laivaan ei ikinä koskaan saa viedä puuroa eikä reppua.

 

Laura Frimanin Lauri Pietikäisen kanssa kirjoittama Storytel Original Koukuttaja-kirja on hilpeän eksentrinen ja koukuttava tositarina elämänmenosta ja ihmiskohtaloista pienessä pohjoisnorjalaisessa kylässä. Friman oli monien ikätovereidensa tapaan haaveillut paosta luonnon äärelle, ensin lapsena Villi Pohjola -sarjan myötä, sitten aikuisena muuten vain Alaskasta innostuneena. Lopulta Friman päätyi kuitenkin Pohjois-Norjaan, josta hän löysi hyvän tarinan lisäksi myös uuden ystävän. 

Lähdin kirjoittamaan perinteisempää elämäkertaa, mutta lopputulos olikin matkakertomus ja tarina katoavasta kulttuurista. Lauri lumosi minut eikä kirjaprojekti siksikään koskaan unohdu. Pohjois-Norjaan palaan varmasti vielä monesti”, kertoo Laura Friman. 

"Elämä pohjoisessa kalastajakylässä  on ristiriitaista touhua,  jota monen pohjoisesta haaveilevan pää ja keho eivät kestä. Se on sekä ihanaa että v-mäistä kärsimystä, mutta pahimmillaankin  kiehtova osanen mennyttä maailmaa. Koukuttaja on minun ja rakkaan ystäväni Lauran somea rosoisempi tarina haaveista, rakkaudesta, menetyksistä, luopumisesta, valaista, turskasta, pitkästäsiimasta, petoksesta ja kaikenlaisesta muusta sellaisesta”, sanoo puolestaan Lauri Pietikäinen. 

Koukuttaja nostaa esille ihmisten kohtaamisen tärkeyden, uusien ja erilaisten elinympäristöjen ymmärtämisen sekä ystävyyden merkityksen yli rajojen. Olen iloinen siitä, että Koukuttaja erottuu monista muista tositarinoista siinä, että teos on hyvän mielen tarina, kun yleensä tositarinoihin liitetään synkkiä sävyjä”, sanoo Storytelin Suomen kustannuspäällikkö Essi Hellén

Storytel Original Koukuttaja on kuunneltavissa vain Storytelissä. Äänisuunnittelusta vastaa EarSelectin Miki Brunou. Laura Friman lukee kirjan itse. 

 

Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Suomessa Storytel-konserniin kuuluvat TrueStory, Gummerus Kustannus sekä Aula & Co ja muissa Pohjoismaissa muun muassa Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press, Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager


Tuoreimmat uutiset