“Jokainen kirjoittaja haluaisi keksiä kokonaan ennenkuulumattoman tarinan” – Petja Lähde ja Lassi Vierikko kehittivät fiktiivisen true crime -sarjan

8 heinäkuuta 2024

Storytel Original Joku jossain tietää on hyytävä ja autenttinen jännityssarja kadonneen siskon etsinnästä. Sen kerronnan muoto on sama kuin true crime -podcastissa, mutta tarina on fiktiivinen. 

 

Murha.info-keskustelupalstalla tutustuneet Kai ja Niklas ovat päättäneet aloittaa yhteisen true crime -podcastin. Sarjan tavoitteena on löytää Kain kadonnut sisko Jutta, jonka etsinnät poliisi on lopettanut tuloksetta. Joku on lähettänyt heille Jutan äänittämän päiväkirjan ehkä kiusallaan, ehkä varoitukseksi. Mikä on outo ääni, joka päiväkirjan taustalta kuuluu? 

Menestyksekäs käsikirjoittaja-kirjailijakaksikko Lassi Vierikko ja Petja Lähde on kirjoittanut yhdessä ja erikseen elokuvia, tv-sarjoja ja jännityskirjoja. Heidän viimeisin yhteistyönsä ennen Joku jossain tietää -äänisarjaa on tv-sarja Utö.

Veikkaisin, että jokainen kirjoittaja haluaisi keksiä kokonaan uuden, ennenkuulumattoman tarinan, mutta se lienee mahdotonta. Vaan kun kulttuuriin syntyy uusia genrejä, kuten true crime, sekä uusia muotoja, kuten podcast, niin yhtäkkiä on taas mahdollisuus alkaa leikitellä uudenlaisella tarinankerronnalla. Innostuimme molemmat päähänpistosta syntyneestä ja sinänsä paradoksaalisesta "fiktiivisestä true crimesta" jo siitä syystä, ettemme koskaan olleet törmänneet moiseen konseptiin. Kaikki kerrotut tarinat ovat ikiaikaisia, mutta tavat kertoa niitä elävät ja hengittävät samassa rytmissä kehittyvän kulttuurimme kanssa”, kertoo Lassi Vierikko. 

Kun pohdimme Lassin ja Storytelin kanssa mitä lähtisimme työstämään, oli pöydällä myös ajatus perinteisestä True Crimestä. Mutta itseäni henkilökohtaisesti kiinnostaa enemmän keksiä kuin selittää jo tapahtunutta, koska omaan äärimmäisen vilkkaan ja mielipuolisen mielikuvituksen - niin hyvässä kuin pahassakin. Mitä jos? - kysymys on itselleni kaikista inspiroivin. Ja fiktion maailmassa siihen voi vastata lähes tulkoon mitä vain. Tässä kyseisessä projektissa minua kiinnosti erityisesti teoksen rakenne, jossa yhdistellään eri genrejä uudella tavalla”, sanoo Petja Lähde. 

Joku jossain tietää -sarjassa on kahdeksan osaa ja se on kuunneltavissa vain Storytelissä. Petja Lähde ja Lassi Vierikko lukevat teoksen itse. 

Tosielämän rikoskertomusten suosio pitää kutinsa, ja halusimme kokeilla tällä saralla jotain aivan uutta. Yhdessä mahtavan käsikirjoituskaksikon kanssa loimme jännityssarjan, joka kuulostaa aivan oikealta true crime -podcastilta. Lassi Vierikko ja Petja Lähde heittäytyivät tähän konseptiin täysillä, ja innostuksen kuulee lopputuloksesta. Hyytävä tarina kadonneen siskon etsinnästä on koukuttava ja laadukas, eikä kuuntelua voi lopettaa, ennen kuin loppuratkaisu on selvillä”, sanoo Storytelin vastaava tuottaja Sanni Koskela.Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Storytel-konserniin kuuluvat muuan muassa suomalaiset kustantamot Gummerus Kustannus ja TrueStory sekä pohjoismaiset kustantamot Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press ja Rabén & Sjögren.

Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi suunniteltuja Storytel Original -äänikirjoja ja äänisarjoja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager