Jenni Pääskysaaren uutuuskirja kertoo hissiin kahdeksi viikoksi juuttuneen Martan tarinan ja kasvaa kahden eri ajassa elävän naisen selviytymistarinaksi

22 tammikuuta 2024

Vuonna 1971 yksin elävä, 48-vuotias Martta S. juuttuu kahdeksi viikoksi siivoamansa tehdaskiinteistön hissiin, eikä kukaan kaipaa häntä. Vuonna 2019 viittäkymppiä lähestyvä perheenäiti päätyy kipeän lapsensa kanssa sairaalan eristyshuoneeseen ja toivoo, että saisi jäädä sinne pysyvästi. Jenni Pääskysaaren kirjoittaman Storytel Original Martan alkuasetelma koukuttaa kuuntelijan ensimmäisestä minuutista lähtien.

 

Tänään ilmestyvä Storytel Original Martta – Nainen joka kuoli eläessään on Jenni Pääskysaaren kymmenes kirja. Se yhdistelee tosimysteeriä ja autofiktiota tutkiessaan, kuka oli Martta S. ja miten oli mahdollista, ettei hänen katoamistaan huomattu. 

Mitä ihmiselle tapahtuu loukossa, yksin, ilman ravintoa, ilman vuorokausirytmiä, sosiaalisia kontakteja? Minkälaista on kuolla eläessään? 50 vuotta sitten tapahtunut tragedia alkaa kiehtoa oman elämänsä hissikuilun reunalla keikkuvan nykynaisen mieltä ja mystisestä Martta S.:stä tulee hänen henkinen matkakumppaninsa.

Törmäsin vuonna 2018 Hesarissa Tässä paikassa kauan sitten -osiossa olleeseen pieneen mikrohistorialliseen juttuun Martasta. Juttu oli ärsyttävän lyhyt ja naisen tarina jäi vaivaamaan minua. Aikaa kului, kunnes kuulin naisesta puhuttavan radiossa hyvin hatarien mielikuvien pohjalta. Päätin,että yrittäisin selvittää kaiken mahdollisen tästä 50 vuotta sitten eläneestä ihmisestä. Imeydyin kaninkoloon ja Martasta tuli minulle pakkomielle, ja tämän tutkimusmatkan kirjoitin äänikirjaksi. Teos on keski-ikäisen suomalaisen naisen selviytymistarina, jossa on muitakin ulottuvuuksia kuin Martan tarina. Martan tarinassa minua kiehtoo myös sen sukupolvikokemus. Moni pelkäsi tapauksen jälkeen hissejä kuollakseen”, kertoo Jenni Pääskysaari. 

Martan selviytymistarina pakottaa nykyajan viisikymppisen mediatyöläisen jäsentämään vuosituhantista sisäänrakentunutta vaatimusta siitä, miten naisen tulisi vielä 2020-luvullakin olla pystyvä, ahkera, pakastava, pussittava, säilövä, kaunis, haluttava, siivoava, hoivaava, ratkova ja rakastava yhden hengen Marttajärjestö. 

Pääskysaaren Martta-teos todistaa miten tositarinoita ja jopa true crimea voi tehdä laadukkaasti, kunnioittavasti ja henkilökohtaisesti. Pääskysaari näyttää yhden tragedian avulla, miten yhteiskunta kohteli miehiä ja naisia eri tavoin. Martan tarinaan nivoutuva kertomus tästä päivästä näyttää, millaista vaatimusten kivirekeä naiset joutuvat yhä vetämään”, sanoo Storytelin katalogipäällikkö Essi Hellén. 

Jenni Pääskysaari lukee äänikirjan itse. Hän on aiemmin kirjoittanut muun muassa tietokirjoja nuorille ja romaanin. Martta – Nainen joka kuoli eläessään on kuunneltavissa vain Storytelissä. Storytel on Pohjoismaiden suosituin äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, jonka visiona on tehdä maailmasta hienojen tarinoiden avulla empaattisempi ja luovempi paikka. Suomessa Storytelin valikoima kattaa lähes miljoona ääni- ja e-kirjaa kahdeksalla eri kielellä. 

Storytel on myös kustannuskonserni, jonka kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista. Suomessa Storytel-konserniin kuuluvat TrueStory, Gummerus Kustannus sekä Aula & Co ja muissa Pohjoismaissa muun muassa Norstedts, StorySide, Lind & Co, People's Press, Rabén & Sjögren. Storytel julkaisee myös suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja, jotka ovat kuunneltavissa vain Storytelissä. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 25 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa vuonna 2016. 

Yhteyshenkilöt

Noora Kunttu

PR & Events Manager